3ος Μαθητικός Διαγωνισμός Μαθηματικής Λογικής και Υπολογιστικής Σκέψης «Alan Turing» | Σχολ. Έτος 2023-24

Σας ενημερώνουμε ότι εγκρίθηκε η διεξαγωγή του 3ου Μαθητικού Διαγωνισμού Μαθηματικής Λογικής και Υπολογιστικής Σκέψης «Alan Turing», ο οποίος απευθύνεται σε μαθητές/τριες Π/θμιας (Ε΄ & ΣΤ΄ τάξη) και Δ/θμιας Εκπαίδευσης (όλων των τάξεων και όλων των τύπων σχολείων) της χώρας, για το σχολικό έτος 2023-2024.

Οι μαθητές/τριες από κάθε σχολείο που επιθυμούν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό θα
οργανωθούν σε τριμελείς (ή διμελής κατ εξαίρεση η τελευταία ομάδα του σχολείου αν δεν συμπληρώνει τριάδα ) ομάδες με δυο μέντορες εκπαιδευτικούς από το σχολείο τους (κατά προτίμηση έναν κλάδου Μαθηματικών και έναν Πληροφορικής). Από κάθε σχολείο μπορούν να συμμετέχουν περισσότερες από μια (1) τριμελείς ομάδες μαθητών.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κατεβάσετε το σχετικό έγγραφο: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ_ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ_Alan Turing_2023-24.pdf

Σχέδιο δράσης “Το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών … γιορτάζει” στα πλαίσια του προγράμματος “Μια Νέα Αρχή στο ΕΠΑ.Λ. 2021-2022”

Κατά το σχολικό έτος 2022 – 2023 το σχολείο μας υλοποίησε πέντε  καινοτόμες δράσεις στα πλαίσια του προγράμματος “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ”.  Μία από τις δράσεις αυτές αφορούσε μία σειρά από δραστηριότητες που είχαν ως στόχο να βοηθήσουν τους μαθητές να προσεγγίσουν κριτικά τις Φυσικές Επιστήμες. Με τον τρόπο αυτό τα μαθήματα της Χημείας και της Φυσικής μετατράπηκαν από διαδικασία απλής συσσώρευσης γνώσεων, σε  μία διαδικασία ενδιαφέρουσα, συνεργατική και ουσιαστική.

Οι μαθητές/τριες έμαθαν τη χημική δομή και τους δεσμούς των χημικών ενώσεων, ενώ ενημερώθηκαν και για την αξία των μοριακών μοντέλων. Στη συνέχεια, δουλεύοντας σε ομάδες και χρησιμοποιώντας ένα ειδικό κιτ μοριακών μοντέλων,  δημιούργησαν γνωστές χημικές ενώσεις τις οποίες και φωτογράφησαν. Επιπλέον με τη βοήθεια των μοριακών μοντέλων  μπόρεσαν να κατανοήσουν καλύτερα την έννοια των «χημικών αντιδράσεων». Έχοντας εξοικειωθεί με τη λειτουργία των μοριακών μοντέλων άρχισαν να σχεδιάζουν με άνεση τα μόρια των αντιδρώντων και των προϊόντων, κατανοώντας με τον τρόπο αυτό βιωματικά και την αρχή διατήρησης της μάζας του Lavoisier. Στο πλαίσιο της γιορτής του εργαστηρίου Φυσικής, οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν σχετικά με το πείραμα του Ερατοσθένη για τη μέτρηση της ακτίνας της Γης, το οποίο στη συνέχεια πραγματοποίησαν στην αυλή του σχολείου. Χρησιμοποιώντας ψηφιακό πεχάμετρο, οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν για τη σημασία του pH τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στις ξεχωριστές εργασίες της κάθε ειδικότητας (πχ. του κομμωτή, του καλλιεργητή κλπ).

[metaslider id=”3555″]

Θέματα για εργασίες στις Φυσικές Επιστήμες

 Όταν οι Φυσικές Επιστήμες συναντούν … τη ζωή
Στο πλαίσιο της ενασχόλησης  των μαθητών/τριών του σχολείου μας με τις Φυσικές Επιστήμες προτείνουμε κάποια θέματα, ώστε να εκπονηθούν εργασίες, οι οποίες θα αφορούν σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος – καθημερινής ζωής και άπτονται των Φυσικών Επιστημών. Εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από τους/τις μαθητές/τριές μας, οι εργασίες αυτές θα μπορούσαν να παρουσιαστούν σε μια ημερίδα στο σχολείο μας, ενώ θα υπάρχει και το ανάλογο βαθμολογικό αποτύπωμα στα μαθήματα Φυσικής – Χημείας.

Κάντε κλικ εδώ: Θέματα για εργασίες-τελ-ΕΠΑΛ Βασιλικών για να κατεβάσετε τα θέματα σε μορφή PDF.
Οι επιβλέπουσες καθηγήτριες
Ειρήνη Πανταζή                     Στέλλα Δάρδα