Εκπαιδευτική Επίσκεψη του τομέα Πληροφορικής στο “Κέντρο Διάδοσης Επιστημών – NOESIS”

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024, οι μαθητές του Τομέα Πληροφορικής  του ΕΠΑΛ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ πραγματοποίησαν  διδακτική επίσκεψη στο κέντρο Διάδοσης Επιστημών ΝΟΗΣΙΣ. Εκεί παρακολούθησαν ξενάγηση στο Μουσείο Τεχνολογίας (το οποίο συμπεριλαμβάνει το Τεχνοπάρκο και τα μουσεία Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και Μεταφορών),  καθώς και στην περιοδική έκθεση  «Τεχνητή Νοημοσύνη – δυνατότητες και Προκλήσεις”.  Στην έκθεση αυτή, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στις βασικές έννοιες της Τεχνητής Νοημοσύνης, να μάθουν τι είναι ακριβώς η Τεχνητή Νοημοσύνη, πώς λειτουργεί, τι μπορούμε να πετύχουμε με αυτή και τι προβλήματα αντιμετωπίζει.

Τέλος, είχαν τη δυνατότητα να εξασκηθούν στην επίλυση γρίφων (κρυπτογράφησης, μαθηματικών και φυσικής) συμμετέχοντας στο διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ψάξτο, Βρέστο, Λύστο».

 

Σχολές ανά Ειδικότητα | Μηχανογραφικό Δελτίο 2024 | Χρήσιμος Οδηγός

Ενόψει της κατάθεσης των Μηχανογραφικών Δελτίων παραθέτουμε για τους μαθητές του σχολείου μας χρήσιμες πληροφορίες για τις Σχολές και Βάσεις ανά Ειδικότητα:

Επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στους παρκάτω συνδέσμους:

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας (ΠΜΔΚ) στοχεύει στην αναβάθμιση της επιστήμης της πληροφορικής στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην ανάδειξη του ρόλου της στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η επιλογή και η ανάδειξη ταλαντούχων μαθητών/-τριών της χώρας που ασχολούνται με την κυβερνοασφάλεια (Cybersecurity).

Εφόσον υπάρχουν ενδιαφερόμενοι μαθητές/-τριες, ο/η Διευθυντής/-ντρια ορίζει ως υπεύθυνο/-η για το διαγωνισμό έναν/μία εκπαιδευτικό του σχολείου ο/η οποίος/-α κατά προτίμηση διδάσκει το μάθημα της Πληροφορικής. Ο/η εκπαιδευτικός θα απασχοληθεί εθελοντικά, χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο, και θα φροντίσει:

Να συμπληρώσει, μέχρι τη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2024, την ηλεκτρονική φόρμα που βρίσκεται εδώ με τα παρακάτω υποχρεωτικά πεδία:

  • Όνομα και Επώνυμο Υπευθύνου Εκπαιδευτικού
  • Email Επικοινωνίας
  • Φορέας (Όνομα Σχολείου ή Οργανισμού)
  • Διεύθυνση Φορέα
  • Υπογεγραμμένη φόρμα συγκατάθεσης γονέα/κηδεμόνα (πρότυπο φόρμας εδώ).
  • Όνομα και επώνυμο μαθητών /-τριών
  • Τάξη

Για περισσότερες πληροφορίες κατεβάστε την Προκήρυξη του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Κυβερνοασφάλειας ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του διαγωνσιμού: https://ecsc.gr/index.php/panellhnios-mathitikos-diagonismos-kybernoasfaleias/

3ος Μαθητικός Διαγωνισμός Μαθηματικής Λογικής και Υπολογιστικής Σκέψης «Alan Turing» | Σχολ. Έτος 2023-24

Σας ενημερώνουμε ότι εγκρίθηκε η διεξαγωγή του 3ου Μαθητικού Διαγωνισμού Μαθηματικής Λογικής και Υπολογιστικής Σκέψης «Alan Turing», ο οποίος απευθύνεται σε μαθητές/τριες Π/θμιας (Ε΄ & ΣΤ΄ τάξη) και Δ/θμιας Εκπαίδευσης (όλων των τάξεων και όλων των τύπων σχολείων) της χώρας, για το σχολικό έτος 2023-2024.

Οι μαθητές/τριες από κάθε σχολείο που επιθυμούν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό θα
οργανωθούν σε τριμελείς (ή διμελής κατ εξαίρεση η τελευταία ομάδα του σχολείου αν δεν συμπληρώνει τριάδα ) ομάδες με δυο μέντορες εκπαιδευτικούς από το σχολείο τους (κατά προτίμηση έναν κλάδου Μαθηματικών και έναν Πληροφορικής). Από κάθε σχολείο μπορούν να συμμετέχουν περισσότερες από μια (1) τριμελείς ομάδες μαθητών.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κατεβάσετε το σχετικό έγγραφο: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ_ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ_Alan Turing_2023-24.pdf

Σχέδιο δράσης “Σχεδίαση και Κατασκευή τρισδιάστατων μοντέλων για τα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών” στα πλαίσια του προγράμματος “Μια Νέα Αρχή στο ΕΠΑ.Λ. 2021-2022”

Κατά το σχολικό έτος 2022 – 2023 το σχολείο μας υλοποίησε πέντε  καινοτόμες δράσεις στα πλαίσια του προγράμματος “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ”.  Μία από τις δράσεις αυτές αφορούσε τη Σχεδίαση και Κατασκευή τρισδιάστατων μοντέλων. Ξεκινώντας από το Φεβρουάριο του 2023, μία ομάδα μαθητών της Α’ Λυκείου, μαζί με τους μαθητές της Β’ και Γ΄ τάξης του Τομέα Πληροφορικής ενημερώθηκαν σχετικά με τις εφαρμογές της τρισδιάστατης σχεδίασης και εκτύπωσης από τους εκπαιδευτικούς της τάξης. Στη συνέχεια δουλεύοντας ομαδικά και κάνοντας  χρήση του δωρεάν διαδικτυακού προγράμματος τρισδιάστατης σχεδίασης Tinkercad δημιούργησαν τα δικά τους τρισδιάστατα σχέδια. Επίσης στα πλαίσια της δράσης, οι μαθητές επισκέφτηκαν την εταιρεία Τhess3D η οποία θεωρείται πρωτοπόρος στον χώρο της τρισδιάστατης εκτύπωσης και του βιομηχανικού σχεδιασμού. Εκεί ξεναγήθηκαν στους χώρους της εταιρείας και ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητές της. Τέλος, οι μαθητές έμαθαν να χρησιμοποιούν τον τρισδιάστατο εκτυπωτή του σχολείου και κατάφεραν να εκτυπώσουν διάφορα  μοντέλα χημικών ενώσεων.

[metaslider id=3502]

1ο Πανελλήνιο Βραβείο στο διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας για το ΕΠΑ.Λ. Βασιλικών

 

Πολλά συγχαρητήρια στο μαθητή Ιωάννη Τουφεξή, της Γ’ τάξης του τμήματος Πληροφορικής,  που κέρδισε το πρώτο βραβείο στο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας “Πιάσε τη Σημαία”. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2023.

Σχέδιο δράσης του τομέα Πληροφορικής για το πρόγραμμα “Μια Νέα Αρχή στο ΕΠΑ.Λ.” 2021-2022

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο τομέας Πληροφορικής του ΕΠΑ.Λ. Βασιλικών, υλοποίησε ένα καινοτόμο σχέδιο δράσης,  στο πλαίσιο του προγράμματος «Μία Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.»

Στη διάρκεια του έργου, μαθητές της Α’ τάξης μαζί με μαθητές των Β’ και Γ’ τάξεων του Τομέα Πληροφορικής ανέπτυξαν τις δράσεις: “Έξυπνα και αυτόνομα οχήματα στην υπηρεσία των πολιτών”  και “Σχεδιασμός και εκτύπωση τρισδιάστατων μοντέλων“.

[metaslider id=”2861”]

Continue reading

Σχέδιο δράσης του τομέα Πληροφορικής για το πρόγραμμα “Μια Νέα Αρχή στο ΕΠΑ.Λ.” 2020-2021

O τομέας Πληροφορικής του ΕΠΑ.Λ. Βασιλικών για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, υλοποίησε στο πλαίσιο του προγράμματος «Μία Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» ένα καινοτόμο σχέδιο δράσης.

Το θέμα μας ήταν:

«Κατασκευή αυτόνομου ρομποτικού οχήματος, που υπακούει σε φωνητικές εντολές και συλλέγει πληροφορίες»

Στη διάρκεια του έργου οι μαθητές του Τομέα Πληροφορικής εξοικειώθηκαν με εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, ρομποτικής και αυτοματισμού. Μπόρεσαν να αναπτύξουν υπολογιστική σκέψη, να δημιουργήσουν και να προγραμματίσουν αυτόνομες ρομποτικές κατασκευές, να πειραματιστούν με συσκευές και εφαρμογές Φωνητικής Καθοδήγησης και Οπτικής Αναγνώρισης Αντικειμένων.

Ανακάλυψαν, απόκτησαν γνώσεις και δεξιότητες, πειραματίστηκαν, αλληλεπιδρώντας με προηγμένες τεχνολογίες, μα πάνω από όλα χάρηκαν τη συνεργασία μεταξύ τους, διασκέδασαν και τελικά απόλαυσαν τα αποτελέσματα της δημιουργικότητά τους!

[metaslider id=”1047″]

Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Τομέα Πληροφορικής

Οι μαθητές  Β’ τάξης  του Τομέα Πληροφορικής (τμήμα Βπ), οι μαθητές της Γ’ τάξης της Ειδικότητας Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (τμήμα Γπ) και οι μαθητές της Α’ τάξης  (τμήμα Α2) του ΕΠΑΛ Βασιλικών επισκέφτηκαν τη Δευτέρα 07/10/2019 το Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς. Mε αφορμή τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής (7/10), οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν ειδική  προβολή για σχολικές ομάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ντοκιμαντέρ «Πώς να κλέψετε μία καρέκλα» στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, στη Θεσσαλονίκη.

[metaslider id=”1392″]

«Πώς να κλέψετε μια καρέκλα» | Διάρκεια: 86’ | Ελλάδα, 2017
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Καμπούρογλου
Σε συνεργασία με το Cinedoc

Πίσω στα ’90s η Θεσσαλονίκη είχε την ευκαιρία να αποκτήσει ένα από τα πρώτα μουσεία design στον κόσμο. Το μόνο που χρειάζονταν ήταν να εξασφαλιστεί μια στέγη για την εμβληματική συλλογή του σπουδαίου designer Στέργιου Δελιαλή. Σήμερα, δυο δεκαετίες αργότερα, η συλλογή παραμένει άστεγη. Πνευματώδης και χαρισματικός, ο Δελιαλής πρωταγωνιστεί σε αυτή τη γλυκόπικρη ιστορία για το ελληνικό παράδοξο και το παγκόσμιο design.

Σχέδιο δράσης του τομέα Πληροφορικής για το πρόγραμμα “Μια Νέα Αρχή στο ΕΠΑ.Λ.”

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Μία Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» ο τομέας Πληροφορικής του ΕΠΑ.Λ. Βασιλικών υλοποίησε σχέδιο δράσης με θέμα:

«Εργαστήρια ρομποτικής,  αυτοματισμού και τρισδιάστατης εκτύπωσης»

Οι μαθητές χρησιμοποιώντας το σετ ρομποτικής LEGO Mindstorms καθώς και το περιβάλλον του μικροελεγκτή Arduino σε συνεργασία με ένα σύνολο από αισθητήρες και ενεργοποιητές, μυήθηκαν στον κόσμο της ηλεκτρονικής και των μικροελεγκτών, κατασκεύασαν μικρές εφαρμογές ρομποτικής και κατανόησαν τον τρόπο λειτουργίας μιας ποικιλίας αυτοματισμών που συναντούν στην καθημερινή τους ζωή.

[metaslider id=”1265″]